Duitse milieuzones

In Duitsland zijn er bijna in alle steden milieuzones ingesteld. Deze Umweltzones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de hoeveelheid broeikasgassen terug te verdienen. Op 1 maart 2007 werd er gestart met het invoeren van de milieuzones. De milieusticker voor deze zones geldt alleen voor personenauto’s, bussen en vrachtwagens. Brommobielen zijn vrijgesteld van Umweltplaketten.

In totaal zijn er 3 soorten milieustickers een rode, een gele en een groene milieusticker. Op de sticker staat het kenteken van de auto weergegeven en de autoriteit die de sticker heeft uitgegeven. Welke sticker aan welke auto wordt toegewezen wordt bepaald aan de hand van de datum van eerste registratie en de EURO norm van de auto.

Momenteel zijn er in Duitsland rond de 60 milieuzones ingevoerd waar een milieusticker verplicht is. Deze zones zijn allemaal toegankelijk met een groene milieusticker. Met een gele sticker kan alleen de milieuzone van Neu-Ulm nog betreden worden.  Een rode sticker heeft geen functie meer aangezien die geen toestemming meer verschaft tot geen enkele milieuzone.

Van deze 60 milieuzones is er een milieuzone die significant veel groter is dan andere milieuzones. De milieuzone van het Ruhrgebied bestaat uit meerdere kleine zones. Deze zones zijn Bochum, Bottrop, Castrop-Rauxel, Dortmund, Duisburg, Essen, Gelsenkirchen, Gladbeck, Herne, Herten, Mulheim, Oberhausen en Recklinghausen. In het Ruhrgebied is altijd milieusticker veplicht behalve op de autobahnen. De milieusticker Berlijn is ook noodzakelijk voor trips naar die stad.

Naast de milieustickers zijn er in Hamburg en Frankfurt ook zones waar een dieselverbod geldt. Hier mogen diesel auto’s niet in omdat deze te veel lucht vervuilen.

In de toekomst komt er naar alle waarschijnlijkheid een 4ekleur milieusticker bij. De blauwe milieusticker zou alleen gaan gelden voor de schoonste personenauto’s. In deze categorie vallen auto’s met een volledige elektrische motor zoals een Nissan LEAF Bijvoorbeeld.

 

Meer informatie vind je in het Duits op https://www.umweltbundesamt.de.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *