Franse Milieuzones

In Frankrijk zijn er 2 soorten milieuzones. Een tijdelijke en permanente milieuzone. In het Frans heten deze zones ook wel Zones a Circulation Restreinte of Zones de Protection de l’Air. De milieusticker voor deze zones, het Ecovignet, de crit’air wordt net als in ander landen gebaseerd op de datum van eerste inschrijving van een auto en de EURO norm van de auto.

In Frankrijk zijn er 3 permanente milieuzones. In Parijs is er een permanten milieuzone aan de binnenkant van de ring over het gehele centrum. Voor personen voertuigen geldt dit verbod alleen van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 20:00. Voor grote bussen en vrachtwagens geldt deze zone wel altijd. Op dagen met extra veel luchtvervuiling kunnen er extra maatregelen worden getroffen en alleen auto’s met een bepaald crit’air worden toegelaten.

De permanente zone van Grenoble is actief sinds 1 januari 2017. De zone is vooral actief rond het centrum van de stad om hier de luchtkwaliteit te verbeteren. De zone is actief van maandag tot en met vrijdag van 6:00 tot 19:00. Buiten deze tijden mag de zone ook betreden worden zonder een milieusticker Frankrijk.

Op 1 janauari 2018 is er permanente milieuzone vast gesteld in de vallei de Arve. De milieuzone loopt langs de rivier de Arve vanaf Bonneville tot aan de Italiaanse grens. Belangrijke wegen in dit gebied zijn de A40 naar de Mont Blanctunnel en de A410 richting Annecy. Een andere weg is de D1506 richting Zwitserland.

Naast de permanente zones zijn er ook nog tijdelijke milieuzones in Frankrijk. Deze zones worden alleen actief in het geval van langdurige extreme luchtvervuiling. De omvang van een tijdelijke milieuzone is van te voren vastgelegd en met borden aangegeven. Het kan zijn dat een tijdelijke milieuzone over een departement valt, hiervan kan de omvang per keer wel verschillen. Is er geen sprake van extreme luchtvervuiling dan is er ook geen crit’air nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *