Alle Belgische Milieuzones

In navolging van Duitsland en Frankrijk heeft de Belgische regering besloten dat steden en gemeenten milieuzones mogen invoeren voor een betere luchtkwaliteit. Momenteel zijn er 2 milieuzones in België in Brussel en Antwerpen. Daarnaast zijn er vergevorderde plannen voor de steden Gent, Willebroek en Mechelen. In België wordt een milieuzone vaak aangeduid als een lage-emissiezone (LEZ) en worden aangegeven met een speciaal verkeersbord.

In Brussel is er sinds 1 januari 2018 een LEZ actief. Onder deze zone vallen alle 19 gemeenten. Alleen de R0 en andere toegangswegen vallen hier niet onder. Voertuigen met een dieselmotor hebben alleen toegang tot de zone als de euronorm 3 of hoger is. Voor benzine of andere brandstoffen geldt euronorm 2 of hoger. In 2020 worden deze regels aangescherpt voor dieselmotoren naar euronorm 4 of hoger. Daarnaast kan er bij ernstige luchtvervuiling worden besloten om extra maatregelen te treffen zoals snelheidsbeperkingen of een verbod op bepaalde voertuigen.

In Antwerpen geldt er een milieuzone over de hele binnenstad en de Linkeroever. De meeste vervuilende auto’s mogen dit deel van de stad al niet meer in. In 2020 en 2025 worden deze volgende eisen nog verder aangescherpt. Momenteel mogen er alleen dieselauto’s in die voldoen aan euro 5 norm of hoger. Auto’s met een benzinemotor hoeven alleen te voldoen aan euro norm 1 om de zone in te mogen.

In de toekomst komen hier nog 3 Belgische steden bij met een milieuzone. Vanaf 2020 wordt de LEZ in Gent actief. Personenvoertuigen met een dieselmotor hebben dan alleen toegang als ze voldoen aan euronorm 5 of hoger voor benzinemotoren geldt dit vanaf euronorm 2.

In 2021 wordt er in Willebroek en Mechelen een milieuzone ingevoerd. Hiervoor zijn de exacte regels nog niet bekend alleen dat ze vergelijkbaar zullen zijn met de andere steden waar momenteel milieuzones actief zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *