Typen Franse Milieustickers

In navolging van Duitsland en Oostenrijk zijn er in Frankijk ook milieuzones ingesteld. Voor de Franse milieuzone worden 6 verschillende milieustickers uitgegeven. Een groene milieusticker, een paarse milieusticker, gele milieusticker, oranje milieusticker, bordeauxrode sticker en grijze sticker.

De groene milieusticker is voor de meest milieuvriendelijkst voertuigen. Dit zijn voertuigen die beschikken over een volledige elektrische motor of een motor op basis van een brandstofcel. Het maakt niet uit als het voertuig een personenauto, bromfiets, bus of vrachtwagen is. Hybride voertuigen komen niet in aanmerking voor deze sticker.

De paarse milieusticker is voor niet elektrische voertuigen die minst schadelijk zijn voor het milieu. Het gaat hierbij om voertuigen van de afgelopen jaren die beschikken over gas-, benzine-, diesel- of hybridemotor. Voor personenauto’s is deze sticker voor benzinemotoren die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 5 of 6. Voor grotere vrachtwagens en bussen met een benzinemotor is paarse milieusticker alleen beschikbaar als deze voldoen aan uitlaatgas norm Euro 6. Motors en licht gemotoriseerde voertuigen moeten voor deze sticker voldoen aan uitlaatgasnorm euro 4. Voertuigen met een gasinstallatie of hybride.

Iets oudere voertuigen krijgen de gele milieusticker met cijfer 2. Deze voertuigen stoten iets meer schadelijke stoffen uit maar mogen nog wel alle milieuzones in. Tijdens extreme luchtvervuiling worden deze voertuigen wel geweigerd. De gele milieusticker geldt voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens met een benzinemotor die voldoet aan uitlaatgasnorm Euro 4 of personenauto’s en lichte bedrijfswagens met een dieselmotor die voldoet aan uitlaatgasnorm Euro 5 of 6. Grotere vrachtwagens en bussen krijgen de gele milieusticker met een benzinemotor die voldoet aan uitlaatgasnorm Euro 5 of dieselmotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 6. Motors en licht gemotoriseerde voertuigen krijgen de gele milieusticker als ze voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 3.

Nog oudere voertuigen krijgen in Frankrijk een oranje milieusticker met het cijfer 3. Deze voertuigen krijgen momenteel nog wel toegang tot Franse milieuzones maar in de nabije toekomst waarschijnlijk niet meer. De oranje milieusticker geldt voor persoonsvoertuigen met een benzinemotor die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 2 of 3, bij een dieselmotor geldt het voor een die voldoet aan uitlaatgasnorm Euro 4. Grotere vrachtwagens krijgen een oranje milieusticker bij een benzinemotor die voldoet aan uitlaatgasnorm Euro 3 of dieselmotor die voldoet aan uitlaatgasnorm Euro 5. Verder krijgen motors een oranje milieusticker bij het voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 2.

De bordeauxrode sticker met nummer 4 is voor oudere vervuilende voertuigen met een dieselmotor. Bij dagen met ernstige luchtvervuiling worden deze voertuigen niet toegelaten tot milieuzones. Het gaat hierbij om personenauto’s en lichte bedrijfswagens die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 3. Grotere vrachtwagens en bussen moeten voor een bordeauxrode sticker voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 4. Bij motoren is een euronorm niet meer betrekking maar moet het voertuig nieuwer zijn dan 1 juni 2000.

Voor de meest vervuilende voertuigen in Frankrijk is de grijze milieusticker met cijfer 5. Het geldt voor personenauto’s met een dieselmotor die alleen voldoet aan uitlaatgasnorm Euro 2. Grotere vrachtwagens en bussen met een dieselmotor die voldoet aan uitlaatgasnorm Euro 3 krijgen ook een Grijze milieusticker.

Daarnaast zijn er ook voertuigen die niet in aanmerking komen voor de bovengenoemde milieustickers. Dit geldt voor voertuigen ouder dan 1997, vrachtwagens ouder dan 2001 of motoren ouder dan 2000. Hier krijgt men geen sticker voor en dus ook geen toegang tot milieuzones.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *